- Developmental sequence in small groups vuodelta 1965, kirjoittajana Bruce W. Tuckman, https://psycnet.apa.org/fulltext/1965-12187-001.pdf, on klassikko, joka kokoaa yhteen oman aikansa ryhmäkäytöstutkimuksia ja johtaa niistä ryhmien kehityksen neljä vaihetta.
- Intervju med Tomas H.V. Mørkrid del 1, keskustelijoina Michael Stensen Sollien, Nicolai Krogsrud-Strøm ja Tomas, https://vertshuset.podbean.com/e/episode-40-intervju-med-tomas-hv-m%c3%b8rkrid-del-1/, koostuu Tomaksen haastattelusta ja siitä syntyvästä keskustelusta. Tomas kertoo pelinjohtomenetelmästään ja skenaariorakenteesta, jossa on jono kohtauksia ja kaikki tietävät tämän ja voivat raamittaa kohtauksia, myöskin perinteisen Fabula-pelin kanssa. Roolipeli koulun kerhotoiminnassa. Tunteita ja reaktioita aiheuttava, intensiivinen pelinjohtaminen.
- Intervju med Tomas H.V. Mørkrid del 2, keskustelijoina Michael Stensen Sollien, Nicolai Krogsrud-Strøm ja Tomas, https://vertshuset.podbean.com/e/episode-41-intervju-med-tomas-hv-m%C3%B8rkrid-del-2/, käsittelee verkkopelaamista ja jatkaa myös ensimmäisen osan aihepiireistä.
- Beware of the River Devils, kirjoittajana Eero Tuovinen, https://www.arkenstonepublishing.net/isabout/2021/08/15/new-on-desk-85-beware-of-the-river-devils/, tutkii Gygaxin Harmaahaukan maailman rasistista mustalaisnäkemystä ja toisena aiheena kertoo, miten monimutkaisen ryöstön (tai vapautusoperaation) suunnittelu ja toteutus voivat toimia ja olla toimimatta.
- GURPS 3rd edition revised, keskustelijoina Nis, Elias, Oliver ja Morten, http://www.laenestolsrollespil.dk/2018/04/07/gurps-3rd-edition-revised/, kuvailee kyseistä peliä ja käsittelee sen erilaisia piirteitä, erityisesti väitettä säännöstön yleispätevyydestä.
- Virtuaaliroolipelaamisen historian nykyhetkessä – Roleplaying Games in the Digital Age, kirjoittajana Jukka Särkijärvi, https://roolipeliloki.com/2021/08/17/virtuaaliroolipelaamisen-historian-nykyhetkessa-roleplaying-games-in-the-digital-age/, kuvailee Roleplaying Games in the Digital Age: Essays on Tabletop Roleplaying, Transmedia and Fandom -kirjan sisältöä ja antaa taustatietoa myös julkaisijasta, McFarlandista.
- Only say yes to a yes, kirjoittajana Ben Robbins, https://arsludi.lamemage.com/index.php/2188/only-say-yes-to-a-yes/, muistuttaa että fiktioon ristiriitaisuuksia aiheuttavia asioita ei pelissä kannata hyväksyä.
- Myös moderni roolipelikampanja voi olla tarina paikasta, kirjoittajana Niklas Nylund, http://iimu.kapsi.fi/limunropellukset/archives/5767, rakentelee ajatusta kyberpunk-kampanjasta, joka keskittyy tarjoamaan katsauksia ei niin mukavaan kaupunkiympäristöön.
- Differences between Cyberpunk 2013 and Cyberpunk 2020, http://www.indie-rpgs.com/forge/index.php?topic=29634.0.
Muistaessani: tämä teoriakatsaus on hyvä journalistinen konsepti. Aihe on tarpeeksi fokusoitunut, ja tekemäsi aggregaatiotyön määrä suhteessa lopputuloksena olevan linkkilistan kepeyteen on vahvuus hektisessä mediaympäristössämme. En hirmu paljon lue lopun perin blogeja, mutta tämä tulee yleensä silmäiltyä läpi että olisiko Tommin haaviin sattunut jotain luettavaa.
Kopos-Sami tapasi tehdä suomalaisesta blogosfääristä vähän samantapaista jossain vaiheessa. Tämä on kuitenkin mielestäni vielä piirun parempi, koska aihe on fokusoituneempi. Tai ehkä vain pidän aiheesta ”roolipeliteoria” enemmän kuin aiheesta ”suomalainen roolipeliskene”.
TykkääTykkää
Kiitos palautteesta.
Luen näitä kuitenkin, joten muutaman rivin kirjoittaminen artikkelia kohti ei ole kova homma. Tuleepa samalla harjoiteltua kielitaitoja ja rakennettua sanastoakin.
TykkääTykkää