Kulissit vai maailma, rooli vai henkilö

Kaksi tapaa valmistella seikkailuita; pätee mysteeriseikkailuihin, mutta myös muihinkin.

Kulissit ja roolit määritellään asettamalla paikalle tai henkilölle tietty tehtävä tarinassa. Kapea silta kuilun yli on paholaista vastaan tapahtuvaa taistelua varten, majatalo on tehtävän saamista varten, neuvostosalissa kuunnellaan eri senaattoreiden puheita, jotta saataisiin selville, mitkä näiden tavoitteet ovat. Samoin velho antaa tehtävän, ninjat hyökkäävät kimppuun, outo ukko vuoren rinteellä varoittaa vaarasta ja nostattaa tunnelmaa.

Maailmaa suunnitellessa mietitään, mistä minne silta johtaa, kuka majatalossa aikaansa viettää, miten poliittinen tilanne näkyy senaatissa ja henkilöitä miettiessä mietitään paholaisen, velhon, senaattorien ja ninjojen tavoitteita, luonnetta, voimavaroja ja tietopohjaa, joiden perusteella päätetään, mitä nämä milloinkin tekevät.

Kulissit ja roolit sopivat erityisesti ratakiskotukseen, mutta toki myös sen kehittyneempiin versioihin, joissa on useita polkuja ja kenties määränpäitäkin. Voihan kuilun, oudon ukon ja ninjahyökkäyksen siirtää mihin tahansa pienellä vaivalla, ilman että niiden merkitys tarinassa muuttuu. Lavasteita tarvitsee vähemmän, kun niitä siirtelee tarpeen mukaan.

Maailman ja henkilöiden suunnittelu soveltuu hiekkalaatikkopelaamisen ja pelaajapäätösten merkityksellisyyden mahdollistamiseen. Ne myös kestävät erikoisia pelaajasuunnitelmia ja arvaamattomia nopanheittoja; jos pelaajat välttävätkin paholaisen sillan takana, tietää pelinjohtaja kuitenkin karkeasti mitä se aikoo ja mitä voimavaroja voi siihen käyttää, jolloin hän voi pelata paholaista kuten hahmoa ja täten luoda uutta pelisisältöä, joka kumpuaa suoraan pelin tapahtumista ja pelaajien päätöksistä.

Kulissit vai maailma, rooli vai henkilö

Yksi kommentti artikkeliin ”Kulissit vai maailma, rooli vai henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.