Pelaajat säätävät noppia

Perinteisissä roolipeleissä pelinjohtajalla on usein oikeus piilottaa sisältöä ja heittää salassa nopanheittoja. Sisällön piilottaminen mahdollistaa pelin ohjaamisen ilman nopanheitoissa huijaamistakin. Tässä on ajatusleikki tai kokeellinen peli, joka ei tee mitään muuta, kuin vaihtaa pelaajan ja pelinjohtajan oikeudet tiedon piilottamisen ja numeroiden säätämisen suhteen päinvastaisiksi.

Tämä on hyödyllinen ajatuskoe, kun miettii, että millä oikeudella ja mitä tarkoitusta varten nimenomaan pelinjohtaja saa tällaisia säätöjä tehdä.

Pelaajien rooli

  • Hahmolomake on aina pelaajan yksityinen. Kukaan muu ei saa kysyä tai katsoa, mitä siinä lukee. Pelaaja voi halutessaan aina välillä kertoa jotain tietoja, mutta tämän suhteen liioittelua pidetään epäkohteliaana.
  • Pelaaja saa muuttaa hahmolomakkeensa sisältöä koska tahansa ja miten tahansa. Tämän tekeminen niin, että se selvästi rikkoo sääntöjä, on epäkohteliasta.
  • Pelaaja heittää noppaa kätensä tai muun näkösuojan takana. Hän voi halutessaan myös jättää heittämättä ja valita haluamansa noppatuloksen tai heiton jälkeen päättää oikeasti heittäneensä jotain muuta. Voi hän myös uskoa noppaa. Nopanheiton näyttämistä muille pidetään epäkohteliaana.

Miksi pelaajat säätävät nopanheittoja?

Asiasta on epäkohteliasta keskustella, mutta yleisiä syitä löytyy:

  • Hyvä tarina.
  • Dramaattisia tilanteita.
  • Jännitystä ja vaaran tunnetta.
  • Jotta hahmot eivät kuolisi epädramaattisesti tai kun pelaaja ei ole typerillä teoillaan sitä ansainnut, eli eivät kuolisi vain huonon onnen takia.
  • Jotta pelaajan työllä ja vaivalla suunnittelema tarinankaari ei kaatuisi huonoihin nopanheittoihin, tai hyviin sen puoleen.
  • Jotta seikkailu ei pysähdy epäonnistuneeseen heittoon.

Pelinjohtajan rooli

Pelinjohtaja heittää kaikki nopat avoimesti ja kaikki valmistelu on jatkuvasti pöydällä muiden pelaajien katsottavana, ja nämä myös saavat kysyä kysymyksiä ja vahtia, että pelinjohtaja oikeasti osaa säännöt ja toimii niiden mukaan. Pelinjohtaja saattaa myös unohtaa joitakin hahmojensa ja tilanteidensa piirteitä, jolloin on tärkeää, että pelaajat voivat auttaa ja korjata häntä. Tämä kaikki on luonnollinen osa pelisopimusta.

Pelinjohtaja, kuten tunnettua, rakentaa tilanteen ja seikkailun, pelaa sivuhahmoja ja kaikkia muita pelimaailman ilmiötä. Hän kertoo tarinaa ja pelaajat pelaavat sen päähenkilöitä.

Pelaajat säätävät noppia

Yksi kommentti artikkeliin ”Pelaajat säätävät noppia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.