Taakkasäännöt ja D&D 5

Perussäännöt taakasta: kerro hahmon voima viidellätoista. Tämä kertoo, montako naulaa eli paunaa hahmo voi kantaa. Kantokyvyn puitteissa pysymisestä ei tule seuraamuksia. Nauloista pääsee kilogrammoihin kertomalla noin 0,45:llä, tai päässälaskiessa puolittamalla määrän.

Keskimääräisen ihmisen voima riippuu määritystavasta, mutta lienee jotain väliltä 10 ja 13,25. Sääntökirjassa tavallisen tallaajan voima taitaa olla 10; jos heittää 3n6, on keskiarvo 10,5; jos taas heitetään 4n6 ja pudotetaan pienin, tulee keskiarvoksi noin 12,25; ja ihmiset saavat +1 kaikkiin tai joihinkin ominaisuuksiin, joten keskiarvoihin voi vielä lisätä +0,33 tai +1. Yksinkertaisuuden vuoksi käytän tässä arvoa 10. Se on lisäksi pienin mahdollisin arvoista, eikä siksi ainakaan tee keskimääräisestä tallaajasta liian vahvaa.

Tavallisen tallaajan kantokyky on siis 150 naulaa eli noin 70 kilogrammaa. Tämän kanssa siis tavalliselta D&D-maailman asukilta sujuu taistelu, vajaan neljänkymmenen kilometrin päivittäinen matkustaminen (tai melkein 50 nopealla tahdilla, mutta vielä ilman pikamarssia) ja oikeastaan kaikki muukin. Tämä taakka on täysin järjetön; esimerkiksi sivusto https://www.popularmechanics.com/military/research/a25644619/soldier-weight/ kertoo, että 100 naulaa eli 45 kg on nykyaikaisille sotilaille (jotka ovat toki tavallista vahvempia) tavallinen mukana kuljetettava taakka, ja sitä pidetään kohtuuttomana ja äärimmäisenä. Kotonaan kuka tahansa voi yrittää pakata mukaansa 70 kiloa tavaraa ja lähteä liikkeelle.

Vaihtoehtoinen taakkasääntö

Vaihtoehtoisessa taakkasäännössä kantokyky jaettuna kolmella on kevyen taakan raja, jonka ylittäminen hidastaa liikkumisnopeutta kolmanneksella. Tämä tarkoittaisi 20-25 kiloa, mikä järkevästi pakattuna vaikuttaa olevan uskottavuuden rajoissa. Kaksi kolmasosaa taakkarajasta on raskaan taakan raja, jonka ylittäminen sakottaa nopeutta ja fyysistä toimintaa huomattavasti. Keskimääräiselle ihmiselle tämä on noin 45 kilogrammaa, jonka voi jälleen olettaa järkevästi pakatuksi. Vaihtoehtoisessa säännöstössä täysi kantokyky (70 kilogrammaa) olisi huippuarvo, jonka hahmo pystyy kantamaan.

Epärealistisen säännön vaikutukset

Täysin epärealistista sääntöä voi lähestyä eri tavoilla:

  1. Se koskee vain pelaajahahmoja. Sivuhahmot kantavat, mitä pelinjohtajasta tuntuu. Ongelmanratkaisupelaamisen tämä tekee vaikeaksi, mutta ei muuten välttämättä ole ongelma. Lisäksi on vähän hassua, että kaikki pelaajahahmot pystyvät nimenomaan kantamaan absurdeja taakkoja; miksi heillä on juuri tämä supervoima, ja erityisesti miksi se on myös velhoilla, hobiteilla, jne. Tässä lähestymistavassa lienee fiksuinta jättää kaikki tavalliset tavarat pois tai abstrahoida ne jotenkin, jotta mielipuolisuus on vähemmän näkyvää.
  2. D&D-maailmassa kaikki nyt vain kantavat absurdeja taakkoja. Tällä pitäisi olla huomattavia vaikutuksia rakentamiseen, kaupankäyntiin ja kaikkeen fyysiseen työhön. Näitä voi pohtia ja kirjoittaa maailmansa vastaamaan muurahaisenkaltasia ihmisiä. Itse mieluummin laitan maailman perusrakenteen vastaamaan todellisuutta, ja poikkeukset siihen voi sitten käsitellä pelissä. Tekevätkö lentävät ja tulipalloja heittelevät velhot linnat turhiksi? Siitä vain hyökkäämään, niin nähdään. Tämä lähestymistapa ei oikein toimi maailman peruselementin, kuten kantokyvyn, suhteen.
  3. Vaihtoehtosäännön käyttäminen. Se on paljon lähempänä todellisuutta.
  4. Kantokyvyn laskeminen merkittävästi. Sen voisi esimerkiksi jakaa kolmannekseen, puolittaa tai kertoa kahdella kolmasosalla. Tästä seuraisi, että raskaiden haarniskoiden käyttö rajoittuisi vahvoille hahmoille.

Helppokäyttöisempi taakkasäännöstö

Sandra on kirjoittanut helpommin käytettävästä taakkasäännöstöstä blogissaan: https://idiomdrottning.org/inventory_deets/ . Alun linkit on syytä katsastaa, myös.

Taakkasäännöt ja D&D 5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.